abonnementen vergelijken

Maandelijks Opzegbaar Energie Contract?

Over het algemeen geldt, wanneer je een contract voor de energie van je eigen huis of huurwoning afsluit, dit een één- of driejarig vast contract is. Toch kan het zo zijn dat dit niet de beste optie voor jouw situatie is. Misschien ga je voor een langere tijd op reis of huur je een woning exclusief energiekosten waar je binnenkort uit moet vertrekken. Er kunnen talloze situaties ontstaan waarbij het voor jou een betere optie zou zijn om op een maandelijks opzegbare basis energie af te nemen.

Beste Keus Aanbieders:

Wanneer je voor een nieuw energieleverancier kiest, sluit je een energiecontract voor onbepaalde tijd af dat maandelijks opzegbaar is. Houd hierbij wel rekening met een opzegtermijn, die maximaal dertig dagen bedraagt. Een maandelijks opzegbaar energiecontract kun je opzeggen wanneer dat voor jou het beste uitkomt, of dit nou na twee maanden is óf na twee jaar. Deze energiecontracten zijn dus ideaal voor je wanneer je weet dat je deze ergens in de nabije toekomst zal moeten opzeggen.

Voordelen van een korte looptijd

De optie om voor maandelijks opzegbaar energie contract te kiezen heeft iedereen. Desondanks is dit voor slechts enkele de beste keus. Kies voor een maandelijks opzegbaar energiecontract wanneer je weet dat je je huidige energiecontract niet mee kunt nemen naar je volgende woning. Dit is in de volgende situaties het geval:

• Je gaat voor langere tijd reizen of werken in het buitenland • Je gaat samenwonen met iemand die al een huis met energiecontract heeft • Je nieuwe woning heeft een huurprijs inclusief energiekosten • Je zet een woning te koop waarvoor nog energie wordt gebruikt • Je huurt of verhuurt een te koop staande woning

Een energie met een korte looptijd is vaak een tikje duurder dan een energiecontract voor vaste tijd. Toch kan het voor jou een voordeligere keus zijn om voor een maandelijks opzegbaar energiecontract te kiezen. Bijvoorbeeld, als een van bovenstaande redenen op jou van toepassing is. Kom je in een van deze situaties terecht en heb je toch een energiecontract voor vaste tijd afgesloten, dan kun je deze niet zomaar opzeggen. Je betaalt dan dus kosten voor niets óf zelfs dubbele kosten wanneer je in je nieuwe woning ook voor de energie moet betalen.

De onderdelen van een energierekening

Iedere energierekening wordt opgebouwd uit een aantal onderdelen. De kostenposten waar je voor betaald zijn: de geleverde of gebruikte energie, vastrecht – oftewel de administratiekosten – , de aansluiting van het elektriciteitsnet, het transport van de energie naar je woning, de huur die je betaalt voor de elektriciteits- en gasmeter, energiebelasting en 21 procent Btw. Het kan zijn dat je voor gas en elektriciteit verschillende leveranciers hebt, in dit geval ontvang je twee rekeningen.

Hoe vind je de beste energieleverancier?

Het selecteren van de beste energieleverancier voor jouw situatie kan nogal een opgave zijn. Je hebt enerzijds grote leveranciers en anderzijds nieuwe en kleinere leveranciers. Online zijn er allerhande tools die je kunnen helpen bij het vergelijken van de verschillende energieleveranciers. Factoren om rekening mee te houden tijdens je keuze voor een bepaalde energieleverancier zijn onder andere je jaarverbruik, de prijs voor stroom en gas en het soort stroom. Daarnaast biedt menig energieleverancier bepaalde kortingen en bonussen.

Zo kies je voor het eerst een energieleverancier

Wanneer je voor het eerst een energieleverancier moet kiezen, indien je bijvoorbeeld voor het eerst een huis hebt gekocht, kan dit een uitdagende klus zijn. Het wordt je allereerst aangeraden om de tarieven van diverse energieleveranciers te vergelijken. Daarnaast doe je er verstandig aan om de totale kosten te bereken die je zou moeten betalen bij jouw geschatte verbruik. Verder kun je er op letten welke energieleverancier het duurzaamst is en welke de groenste energie levert, mocht dit voor jou een rol spelen. Ten slotte is het belangrijk om altijd de voorwaarden goed door te lezen.

Hier moet je op letten bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Wil je overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Loopt je vaste energiecontract bijvoorbeeld af en wens je over te stappen naar een andere energieleverancier. Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo krijg je de beloofde welkomstkorting – mocht deze beloofd zijn – niet, wanneer je een contract voortijdig opzegt. Regelmatig komt het zelfs voor dat je een boete komt te betalen wanneer je je contract te vroeg opzegt. Verder kost het tegenwoordig vaak extra wanneer je via acceptgiro je energierekening betaalt, in tegenstelling tot wanneer je op een andere manier betaalt. Mocht je schulden of betalingsachterstanden hebben, dan vraagt menig energieleverancier tevens om een bepaalde borg.

Energie met enkel- of dubbeltarief

Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit, kun je kiezen uit energie op basis van een enkel- of een dubbeltarief. Wanneer je voor een enkeltarief kiest, betaal je te allen tijde hetzelfde tarief. Kies je voor een dubbeltarief, dan betaal je tijdens de daluren een lager tarief dan tijdens de piekuren. De daluren zijn ’s nachts en in het weekend, de overige uren zijn piekuren. Het tarief dat je betaalt tijdens de piekuren ligt over het algemeen hoger dan de kosten die je zou betalen bij de keuze voor een enkeltarief. Daarnaast heb je, wanneer je voor een dubbeltarief kiest, een energiemeter met twee telwerken nodig. Welke keus voor jou voordeliger is, hangt af van je keuze voor een energieleverancier.

Groene energie

De meeste energieleveranciers bieden tegenwoordig groene stroom. Een factor om rekening mee te houden wanneer je wenst je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Iedere leverancier heeft niettemin een groenwaarde van haar energieproducten; dit houdt in dat de ene leverancier simpelweg groener – en dus beter voor het milieu – is, dan de ander. Wil je er zeker van zijn dat de energie die jouw energieleverancier levert ook écht groen is, let er dan op dat deze het HIER Klimaatbewust-logo draagt. De keuze is aan jou, succes!
© Maandelijks-opzegbaar.nl. Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer | Sitemap | Contact