Glasvezel Vergelijken?

Glasvezel maakt supersnel internet mogelijk! Doe de postcodecheck en bekijk de mogelijkheden voor een Glasvezel Abonnement op jouw adres.

Steeds meer Nederlandse adressen hebben een glasvezelaansluiting. In dit artikel leggen we je uit wat het is en wat je ermee kunt. Glasvezel is een dunne sterke draad van glas die signalen over grote afstanden snel en betrouwbaar kan versturen. Via glasvezel kun je internet, televisie en vaste telefonie afnemen. Net als het ADSL netwerk dat is het internet over de telefoonlijn en het kabelnetwerk. Alle netwerken in Nederland bestaan overigens voor het grootste gedeelte uit glasvezel. Alleen het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot je huis is nog koperdraad of coax kabel. Bij ruim 2 miljoen huizen is ook het laatste stukje netwerk tot aan huis van glasvezel. Dit wordt ook wel FTTH (Fiber To The Home) genoemd.

Voordelen van glasvezel

Het voordeel van glasvezel is dat het hele hoge internetsnelheden aankan. Hoe hoog precies is zelfs nog niet bekend. Op dit moment kun je een abonnement met een snelheid van 1 Gigabyte per seconde (Gbps) nemen. Nu heb je zo een hoge internetsnelheid waarschijnlijk nog niet nodig maar het biedt grote mogelijkheden voor de toekomst. De meeste abonnementen via glasvezel hebben nu een snelheid van 50 of 100 MB per seconde ( Mbps). Een ander voordeel van glasvezel is dat de upload snelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Dat betekent dat je net zo snel een bestand verstuurt als opent. Dat is vooral handig als je vaak foto’s of video’s op internet zet.

Vergelijk ❯❯

Wie legt glasvezel?

Er zijn verschillende partijen die glasvezel aanleggen in Nederland. De grootste is Reggefiber onderdeel van KPN dat ongeveer 80% van alle glasvezel heeft aangelegd. Dat gebeurt dan wijk voor wijk. Ieder huis in die wijk krijgt dan een glasvezelaansluiting. Je hoeft hier alleen maar toestemming voor te geven. CIF is een andere partij die glasvezel aanlegt. CIF valt onder dezelfde maatschappij als kabelprovider Caiway. CIF legt dan ook vooral glasvezel aan in gebieden waar Caiway actief is. Er zijn ook nog enkele kleine kabelaars zoals o.a. Kabelnoord die ook glasvezel aanleggen. Zij vervangen hun eigen kabelnetwerk door glasvezel. Tot slot zijn er ook nog lokale initiatieven waarbij bewoners zelf organiseren dat er glasvezel gelegd wordt. Een voorbeeld is HSLnet in de gemeente Heeze-Leende in Brabant.

Aanleg glasvezel

Bij het aanleggen van glasvezel moet de hele straat open. Dit duurt ongeveer een week per straat. Iedere woning wordt apart aangesloten dat gebeurt met een ondergrondse boring zodat de tuin niet open hoeft. Glasvezel ligt daarna tot de muur van het huis. Vervolgens brengt de monteur de glasvezel daadwerkelijk in huis en hij plaatst dan ook meteen een glasvezelmodem. Meestal in de meterkast of bij de bestaande kabelaansluiting. Hiervoor moet je wel thuis zijn.

Vergelijk ❯❯

Abonnement via glasvezel

Als je een abonnement bij een glasvezelprovider hebt krijg je de benodigde apparatuur van die provider thuis gestuurd. Een modem van de provider en eventueel een digitale televisie decoder. Dit sluit je aan op het glasvezelmodem en je kunt gebruikmaken van televisie, internet en telefonie. Het is ook mogelijk om dit door een monteur van de provider te doen maar dat is vaak niet gratis. Op dit momenten bieden de abonnement van glasvezelproviders grofweg hetzelfde als abonnementen van andere providers. HD televisie, interactieve televisie en snel internet. Ben je tevreden bij je huidige aanbieder dan is het niet perse nodig om over te stappen., maar voor wie niet tevreden is biedt glasvezel mogelijkheden. Zeker in gebieden waar glasvezel is aangelegd door Reggefiber kun je kiezen uit veel meer providers. Dat is wat ons betreft het grootste voordeel van glasvezel. Helaas is het nog niet helemaal duidelijk of een glasvezel abonnement maandelijks opzegbaar is. Vergelijk daarom de verschillende providers en abonnementen goed met elkaar. Zodat je altijd de beste deal sluit!

Vergelijk ❯❯

Bekijk ook eens:

Maak een keuze en lees meer informatie over de verschillende Maandelijks opzegbare abonnementen.

| Internet Abonnementen |

Meer info ❯❯

| Sim Only Abonnementen |

Meer info ❯❯

| Energie Abonnementen |

Meer info ❯❯